Як правильно доглядати за кондиціонером

  • 12 декабря 2019 11:31:39
  • Просмотров: 1530

Кондиціонер - корисне та практичне устаткування, за яким практично не потрібно доглядати. Його конструкція розрахована на максимальну автономність - найбільш витратний за зусиллями час приходиться на монтаж і демонтаж техніки. Але є кілька дій, які все-таки потрібно виконувати.

Яке обслуговування потрібно кондиціонеру?

Кліматична техніка пропускає через себе повітря, очищаючи його від дрібної суспензії. Чистити кондиціонер потрібно саме від неї та від цвілі. Важливо правильно підготувати техніку до холодів, щоб вона справно працювала на майбутній рік.

Що потрібно робити з кондиціонером:

  • чистити фільтри (раз в 1-3 місяці);
  • чистити всередині двічі на рік (якщо інше не зазначено виробником);
  • консервувати перед холодами таі розконсервовувати з настанням тепла;
  • дозаправляти холодоагентом і перевіряти на наявність пошкоджень (двічі на рік запрошувати фахівців з сервісу).

Перед будь-якими роботами кондиціонер потрібно відключити від мережі. При збиранні-розбиранні користуйтеся інструкцією. Якщо її немає в паперовому варіанті, потрібно пошукати або запросити її в електронному варіанті на сайті виробника.

Почистити новий кондиціонер на гарантії можуть фахівці сервісного центру.

Як чистити фільтри?

Чистка кондиціонера в домашніх умовах важливе питання. Брудні та забиті фільтри блокують нормальний потік повітря - ефективність кондиціонера поступово знижується. Іноді бруд покриває теплообмінник і зменшує його теплоємність. В цьому випадку своєчасна читка фільтрів дозволить знизити енергоспоживання кондиціонера на 5-15%.

Періодичність чищення залежить від того, яке повітря циркулює в кімнаті. Якщо вдома є домашні тварини і багато пилу, очищати фільтри доведеться частіше.

Розташування фільтра залежить від типу кондиціонера. Наприклад, у сплітів фільтри розташовані у внутрішньо-кімнатному блоці. Вони бувають двох типів - змінні і глибокого очищення. Діставати, промивати холодною водою і сушити потрібно саме змінні фільтри. Фільтри глибокого очищення змінюються після закінчення терміну служби. Змінні фільтри теж доведеться з часом оновлювати. Вони можуть служити від декількох місяців до декількох років.

Як чистити інші «нутрощі» кондиціонера?

Зазвичай інші частини кондиціонера чистять пару раз на рік. Але іноді це потрібно робити частіше. Чистити кондиціонер пора, якщо:

  • охолодження погіршується;
  • при включенні чується тріск;
  • з внутрішнього блоку тече вода;
  • енергоспоживання збільшується;
  • при включенні відчувається неприємний запах.

Очищати потрібно зовнішній блок, дренажну систему, випарник, внутрішні елементи корпусу та деталі, на яких могла зібратися цвіль.

Зовнішній блок контактує з найбільш «брудним» повітрям (комахами, гаром, тополиним пухом). Суспензія з вуличного повітря осідає на елементах зовнішнього блоку. Частота чищення залежить від умов експлуатації, моделі пристрою, приписів виробника.

Зовнішній блок спліта чистять:

  • перед кожним сезоном - якщо він встановлений на рівні 1-4 поверху;
  • раз на 2-3 роки - якщо він встановлений на рівні 5-8 поверху;
  • раз на 4-5 років - якщо він встановлений на рівні 9 поверху і вище.

Основна складність при чищенні зовнішнього блоку - забезпечення безпеки. Якщо кондиціонер розташований на великих висотах, до блоку може бути складно підібратися. Тому для цих робіт краще запрошувати фахівців. Деякі виробники не рекомендують розкривати зовнішній блок і чистити його самостійно, навіть якщо до нього легко дістатися.

Якщо у кондиціонера забивається дренажна система, він починає «плакати», капаючи рідиною з внутрішнього блоку на стіни і техніку, що може спровокувати коротке замикання. Така несправність виникає, коли внутрішні частини кондиціонера довго не очищаються, і бруд з фільтрів і випарника потрапляє до конденсаторної трубки. Потрібно зняти зливний піддон, ретельно очистити його та зливний отвір, а трубку продути пилососом. Якщо засмічення щільне, доведеться придбати спецзасіб.

Випарник чиститься за допомогою спеціальних аерозолів і піни, засоби випускаються в упаковці, розрахованій на 1-2 чистки. Вони швидко справляються з легкими та середніми забрудненнями (які з'являються навіть при регулярному чищенні). Чим саме користуватися, вказує компанія-виробник.

Чищенням «нутрощів» кондиціонера можна зайнятися самостійно. Але щоб процес пройшов швидше і якісніше, можна викликати фахівців.

Як підготувати кондиціонер до зими?

Більшість кондиціонерів не може працювати в холоди. Їхні робочі температури на обігрів і охолодження потрібно заздалегідь дізнатися в технічних характеристиках. Якщо продовжувати користуватися технікою при сильному холоді, у кондиціонера швидко зноситься компресор, він вийде з ладу за 2-3 сезони. А якщо в дренажній трубці з'явиться крижана пробка, внутрішній блок «заплаче».

У деяких кондиціонерів є функція автоматичного вимкнення - вони самі перестають працювати, виходячи з температурної «зони комфорту». Віконні моделі можна повністю демонтувати на зимовий сезон.

Щоб законсервувати техніку на зиму:

  • в теплий день (при мінімальній робочій температурі) включіть кондиціонер на 3 години в режимі охолодження;
  • на 3 години включіть кондиціонер в режимі обігріву, щоб просушити його внутрішні частини;
  • знеструмте пристрій перед початком інших робіт;
  • промийте і просушіть змінні фільтри;
  • очистіть внутрішній блок зсередини;
  • зберіть кондиціонер;
  • вийміть батарейки з пульта.

Чистку кондиціонера (крім фільтрів), його консервацію і підготовку до холодів можна поєднати з плановим сервісним обслуговуванням. Тоді фахівці додатково перекачають холодоагент у зовнішній блок. Співробітники сервісу зможуть почистити техніку набагато швидше, а ймовірність поломки буде мінімальною.


 

Нові надходження