Що робити з віконним кондиціонером взимку?

  • 15 октября 2021 14:12:00
  • Отзывов: 0
  • Просмотров: 999
  • 0

У віконного кондиціонера безліч переваг — техніка легко встановлюється та демонтується, займає мало місця та відноситься до бюджетного сегменту. Влітку встановлення такого пристрою може стати справжнім порятунком. Але чи можна залишати віконний кондиціонер у кватирці на зиму? Ось що говорять із цього приводу експерти з кліматичного обладнання.

Чи варто використовувати кондиціонер узимку

Щоб зрозуміти, чи можна користуватися віконним кондиціонером узимку, потрібно дізнатися:

  1. Робочу температуру пристрою. Вона завжди вказується в описі продукту, зазвичай її також можна знайти на наклейці з технічною інформацією на кондиціонері. Більшість віконних кондиціонерів не розраховані на холодну погоду, тому зазвичай діапазон їхньої робочої температури починається від 15-16 градусів.
  2. Очікувану температуру у вашому регіоні взимку. Дізнайтеся, наскільки зазвичай опускається стовпчик термометра, і наскільки холодну зиму обіцяють синоптики. Так стане зрозуміліше, чи варто залишати техніку на робочому місці.

Деякі віконні кондиціонери підтримують функцію обігріву й можуть працювати при нижчих температурах, тому їх можна використовувати навіть при мінусі за вікном. Але фахівці не радять «ганяти» кондиціонер для обігріву — центральне опалення та електрообігрівачі набагато економніші та ефективніші.

Чи варто залишати кондиціонер на вікні, якщо ви не збираєтеся ним користуватися

Часто користуючись літнім віконним кондиціонером, багато власників не знають, що робити з технікою взимку. Чи нормально залишати блок у кватирці та підключеним до мережі? Відповідь на обидва питання — рішуче «ні».

Як і більшість електроприладів, віконний кондиціонер потребує регулярного використання. Якщо він простоюватиме кілька місяців, особливо в суворих зимових умовах, то ризикує отримати серйозні пошкодження багатьох внутрішніх деталей.

Ще одна проблема із кондиціонером у вікні взимку — протяги. При встановленні віконних блоків зазвичай залишаються щілини, що в зимовий період починають відчутно фонувати холодом, і витрати на опалення від цього зростають.

Тому найкраще демонтувати віконний кондиціонер на зиму — з настанням тепла його легко повернути на місце будь-якої миті.

Як утеплити віконний кондиціонер на зиму

Є ситуації, коли прибирати техніку з кватирки не хочеться чи немає можливості. У цьому випадку його треба максимально утеплити та ізолювати від негативних зовнішніх впливів. Для цього знадобиться чохол, який можна зробити самостійно або замовити онлайн. Найпростіше обернути кондиціонер із зовнішнього боку пластиковим пакетом або плівкою, а зверху — щільною тканиною, що не промокає.

Після цього потрібно усунути щілини та зазори між блоком кондиціонера та віконною рамою. Для цього можна використовувати пінопласт — його просто нарізати, і в будівництві він часто використовується як теплоізоляція для стін. Самостійно зроблена пінопластова теплоізоляція цілком здатна підняти температуру в кімнаті взимку на два-три градуси.

Як демонтувати віконний кондиціонер

Насамперед потрібно вийняти блок кондиціонера з кватирки. Для цього потрібно послідовно відключити його від мережі та видалити ущільнювачі між блоком та віконною рамою. Коли ви вийматимете пристрій, швидше за все, з нього почне капати вода, особливо якщо його відключили зовсім недавно. Тому перед демонтажем надягніть непромокальний або робочий одяг, а підлогу застеліть клейонкою. Після того, як блок буде знято, закрийте вікно.

Після демонтажу пристрій потрібно очистити — якщо зберігати кондиціонер брудним, він може зіпсуватися. Приготуйте простий розчин — суміш води та оцту. З його допомогою очистіть кондиціонер зовні, потім очистіть ребра, і наприкінці — внутрішню частину пристрою. По можливості на цьому етапі замініть або почистіть фільтр (що з ним робити, теж залежить від моделі кондиціонера). Перед зберіганням дайте кондиціонеру повністю висохнути.


Як зберігати демонтований віконний кондиціонер

Після того як ви почистили блок віконного кондиціонера, його час прибирати на тривале зберігання. Найкраще для цього підходить оригінальна коробка — в ній зазвичай є пінопластові тримачі, які не дадуть пристрою «плавати» всередині. Якщо оригінальна коробка не збереглася, знайдіть таку ж або трохи більшу за розміром. Прибирати пристрій у коробку потрібно, щоб він не забруднився пилом (зокрема, всередині), для цього також рекомендується обернути кондиціонер поліетиленовим пакетом або плівкою.

Зберігати віконний кондиціонер найкраще вдома, ідеально в теплому сухому приміщенні. Морози та підвищена вологість можуть призвести до псування обладнання, наприклад, іржавіння вилки.

Якщо зберігати кондиціонер неправильно, він може постраждати, і влітку доведеться купувати нову кліматичну техніку. Зберігання на холоді може призвести до замерзання та пошкодження змійовиків — це основна причина відмови роботи віконного кондиціонера, якої можна уникнути.

Кондиціонер у кватирці займає певну площу вікна, тому в кімнату потрапляє менше світла. Взимку це особливо помітно, і це ще один привід зняти обладнання та прибрати його на зиму в комору або на горище. Проблем із зняттям техніки (якщо вона встановлена правильно) виникнути не повинно. Із цим легко впоратися самостійно, без залучення спеціалістів. Але якщо ви хочете, щоб блок вийняли акуратно, а також акуратно його вичистили та надійно упакували, звертайтеся до СКВ — ми допоможемо підготувати до «зимівлі» будь-яку кліматичну техніку.

 

Нові надходження