Як вибирати кондиціонери для кафе, барів та ресторанів

  • 28 декабря 2021 12:15:00
  • Отзывов: 0
  • Просмотров: 673
  • 0

У ресторанах, кафе та барах потрібно підтримувати певну чистоту та свіжість повітря, що вказуються у затверджених санітарних нормах та правилах. За допомогою кондиціонувального обладнання у закладі підтримується оптимальна температура та вологість, нагнітається свіже повітря, до зал не допускаються запахи з кухні та інших приміщень. Через велику різницю в розмірах закладів, їхньої геометрії, комплектації встановленого обладнання та інших параметрів підібрати відповідний кондиціонер може бути досить складно. Але є кілька типів кліматичної техніки, які найчастіше вибирають для закладів громадського харчування.

Критерії вибору відповідного кондиціонера

Перед кондиціонером закладу комунального харчування стоїть одразу кілька завдань. Окрім дотримання встановлених санітарних норм він повинен створювати приємну атмосферу для працівників та відвідувачів — першим краще працюватиметься, а у других може посилитися апетит і з'явиться можливість добре відпочити.

Дослідження показують, що ідеальна температура для харчування становить 20-23°C. Але у барах, кафе та ресторанах вона постійно коливається через:

  • протяги, що виникають через частое відчинення та зачинення дверей;
  • надлишкове тепло, що виробляється кухонним обладнанням;
  • різну кількість відвідувачів упродовж дня.

Головне завдання ресторанного кондиціонера — швидко виправляти вплив цих та інших факторів, що збивають ідеальну температуру приміщення. Тому техніка має бути досить потужною.

Не менш важливими є особливості обслуговування кондиціонера. Зазвичай у закладах громадського харчування чистити техніку потрібно частіше, ніж удома, тому що:

  1. У кондиціонері швидше накопичуються відкладення жиру та диму, що поступово призводить до зниження продуктивності.
  2. У закладі з інтенсивно працюючою кухнею або недостатньою вентиляцією кондиціонеру доводиться працювати інтенсивніше, щоб компенсувати додаткове нагрівання.
  3. Високий рівень вологості від посудомийних машин (або інших факторів) швидше виводить техніку з ладу, викликаючи зниження продуктивності чи критичну поломку.

Тому кондиціонер для ресторанів, кафе та барів повинен легко розбиратися для обслуговування та заміни (або промивання) фільтрів. 

Які кондиціонери підходять для кафе, барів та ресторанів

Багато в чому вибір типу кондиціонера залежить від типу закладу. Наприклад, для маленького кафе достатньо спліт-системи з одним-двома внутрішніми блоками (залежно від того, скільки приміщень у закладі).

Але ситуація ускладнюється, якщо потрібно додатково обслуговувати кухню, танцпол, вбиральні, кілька залів (наприклад, для курців, некурців, дітей) та адміністративних приміщень. У великих приміщеннях використовують касетні кондиціонери, іноді доповнюючи їх мультиспліт системою для кімнат меншого розміру.


Чим відрізняються спліт-системи від касетних кондиціонерів:

  1. Спліт-системи досить прості в установці, належать до класу бюджетної техніки й обслуговують невеликі приміщення (наприклад, адміністративні, малі зали). Їхні внутрішні блоки монтуються на стіни, тому не бажано, щоб у приміщенні зі сплітами були високі перегородки. Внутрішні блоки сплітів легко розбираються та очищуються, у багатьох моделей можна помити або замінити фільтри самостійно. Спліти найчастіше встановлюють у модульні кафе та ресторани.
  2. Касетні кондиціонери найкраще підходять для великих залів. Їх встановлюють по центру стелі — повітря розходиться у всіх напрямках, підтримуючи рівномірний мікроклімат. Такі кондиціонери добре маскуються в інтер'єрі, але їхнє встановлення та обслуговування складніше, ніж у спліт-систем. До касетного кондиціонера веде повітропровід, що теж маскується підвісною стелею. Саме такі моделі часто можна побачити під стелею у великих продуктових супермаркетах чи ресторанах із габаритними залами.

Щоб ресторанний кондиціонер працював довго, не зношувався раніше за гарантійний термін і добре виконував свої функції, при його виборі також потрібно враховувати:

  1. Відповідність площі приміщення. Якщо об'єм повітря занадто великий для кондиціонера, він постійно працюватиме на максимальній потужності, тобто голосно та зі швидким зношуванням компонентів.
  2. Допустимий діапазон робочих температур. Деякі кондиціонери не розраховані на роботу у сильну спеку та при мінусових температурах. При високих температурах за вікном таку техніку доведеться відключати, а перед зимовим періодом закривати спеціальними кожухами або демонтувати.
  3. Розрахунковий час експлуатації. Кондиціонери бувають інверторними та неінверторними. Інверторні моделі економлять більше енергії, працюють більш плавно та з меншим рівнем шуму. Але вони дорожчі, тому для нетривалої експлуатації можна порадити бюджетні неінверторні моделі.

Організація комфортного мікроклімату в кафе, барах та ресторанах — непросте завдання. Потрібну потужність кондиціонера потрібно розраховувати з урахуванням багатьох факторів, а для встановлення техніки та її технічного обслуговування рекомендується запрошувати досвідчених фахівців. Компанія СКВ багато років забезпечує якісне постачання, монтаж, гарантійне та постгарантійне обслуговування кондиціонувального та вентиляційного обладнання. Ми допоможемо підібрати оптимальний кондиціонер за можливостями та вартістю для вашого бізнесу.

 

Нові надходження