Як підібрати кондиціонер для маленького офісу

  • 30 августа 2021 13:45:00
  • Отзывов: 0
  • Просмотров: 656
  • 0

Щоб робочий процес був ефективним і безпечним, потрібні особливі умови. Офісні кондиціонери не тільки підтримують комфортну температуру повітря — вони очищають і осушують його, запобігаючи розвитку цвілі та грибка. Але не кожен кондиціонер підходить для офісу. Інтернет-магазин СКВ пропонує 5 порад щодо вибору кондиціонувальної техніки для малих робочих приміщень і хоум-офісів.

У чому особливість вибору кондиціонерів для невеликих офісів

Офісні приміщення створені для роботи, і за законом для них діють санітарні норми мікроклімату, обов'язкові до виконання. До цих норм входить підтримання певної температури, вологості та швидкості руху повітря, навіть якщо людина проводить у приміщенні всього 2 години.

В офісах комфортна температура може становити від 22 до 25 градусів при відносній вологості повітря від 40 до 60 відсотків. Вбудована система опалення та вентиляції може не справлятися з підтриманням таких умов, особливо в найспекотнішу та холодну пору року. На практиці встановлювати кондиціонер в офісі доводиться практично завжди.

У домашніх офісах (переобладнаних з житлових кімнат) також не варто нехтувати комфортним мікрокліматом. Занадто висока або низька температура, а також надлишок вологості погано впливатимуть і на людину, і на техніку в приміщенні.

Щоб офісний кондиціонер підтримував потрібний мікроклімат, працював довго й не споживав багато енергії, перед його покупкою необхідно:

  • правильно визначити розмір офісу;
  • врахувати кількість людей і техніки в офісі;
  • підібрати пристрій з максимальною доступною енергоефективністю;
  • вивчити внутрішній устрій офісу, щоб вибрати відповідну модель кондиціонера;
  • вибрати ліцензованого підрядника для кваліфікованої установки й обслуговування техніки.

Як правильно визначити розмір офісу

На перший погляд, виміряти простір офісу просто — достатньо вирахувати його об’єм по довжині, ширині та висоті. Але багато користувачів допускають поширену помилку — вони вибирають кондиціонер для закритого приміщення, але при його використанні відкривають двері у сусідні кімнати.

Тому заздалегідь потрібно зрозуміти, чи буде кімната закрита на час роботи кліматичної техніки. Якщо ні, доведеться вибирати більш потужний кондиціонер, кілька кондиціонерів (свій у кожну кімнату) або спліт-систему, у якої один зовнішній блок обслуговує декілька внутрішніх.

Як враховувати людей і техніку в приміщенні

Коли робочий простір виміряний, потрібно визначити достатню охолоджувальну потужність кондиціонера. Для цього найзручніше скористатися будь-яким онлайн-калькулятором, що враховуватиме:

  • площу приміщення;
  • рівень освітленості;
  • кількість людей у кімнаті;
  • суму теплопритоків від побутових приладів.

«Просунуті» версії калькуляторів можуть додатково враховувати компенсацію теплопритоків на час провітрювання, площу скління вікон та інші важливі параметри. Щоб дізнатися точну мінімальну потужність, краще звернутися до фахівців, які професійно займаються кліматичною технікою.

Приблизно прикинути необхідну охолоджувальну потужність можна за такою формулою:

Q = Q1 + Q2 + Q3.

У цій формулі:

Q1 = h × S × q ÷ тисячі, де

h — висота приміщення в м;

S — площа приміщення в м2;

q — коефіцієнт освітленості (від 30 при мінімальному освітленні до 40 при максимальному).

Q2 = n × k, де

n — кількість осіб в приміщенні;

k — коефіцієнт активності (0,1 при низькому, 0,13 при середньому та 0,2 при високій фізичному навантаженні).

Q3 — сума теплопритоків від побутових приладів, для кожного з яких вона дорівнює W ÷ 3, де W — потужність побутового приладу. При цьому для телевізора Q3 становитиме 0,2 кВт, для ПК — 0,3 кВт.

Рекомендована охолоджувальна потужність кондиціонера повинна лежати в межах від Q-5% до Q + 15%.


Як вибрати енергоефективний кондиціонер

Енергоефективність — це здатність кондиціонера підтримувати задану температуру в кімнаті з мінімальними витратами енергії. Її потрібно порахувати відразу, щоб не купити занадто слабкий або занадто сильний пристрій.

Слабкий кондиціонер швидко зноситься й щомісяця буде приносити величезні рахунки за електрику. До того ж, він все одно не зможе нормально охолоджувати приміщення, навіть якщо постійно працюватиме на повну потужність. Занадто потужний кондиціонер обійдеться дорожче, а під час роботи може створювати дискомфорт від занадто інтенсивного охолодження.

Щоб кондиціонер був енергоефективним, він повинен бути підібраний за розмірами. Його клас краще вибирати в межах від А до А +++.

Як вибрати відповідну модель кондиціонера для офісу

У маленькому офісі можна використовувати кілька типів кондиціонерів — віконні, переносні, спліт і мультіспліт-системи. При частих переїздах раціональніше вибирати віконні та мобільні варіанти — їх простіше всього демонтувати та перевозити з місця на місце. При довгостроковому облаштуванні зручніші спліт-системи, але для їхньої установки потрібна прокладка каналів холодоагенту через стіну. Спліт і віконні моделі гарні для кімнат, в яких мало вільного простору. Підлоговим переносним моделям потрібно більше місця.

Як вибрати підрядника для установки кондиціонера

Займатися установкою офісного кондиціонера повинен ліцензований підрядник, що дотримується нормативних вимог, виконує роботи безпечно та професійно. Львівський інтернет-магазин кліматичної техніки СКВ допоможе підібрати оптимальний за ціною та можливостями кондиціонер для вашого офісу. А також якісно встановить його, проведе гарантійне та післягарантійне обслуговування.

 

Нові надходження