Екологічні кондиціонери: що це, як вони працюють і де потрібні?

  • 27 июля 2021 10:35:07
  • Отзывов: 0
  • Просмотров: 757
  • 0

Тренди на екологічність торкнулися також кліматичної техніки. Виробники та вчені об'єднали свої зусилля, створюючи екологічні моделі кондиціонерів. Зараз в розробці безліч ідей, але на практиці активно втілюється в основному одна — конструкції, що працюють на озонобезпечному холодагенті нового покоління — фреоні R32.

Чим кондиціонери небезпечні для природи

Зовнішній блок спліт-системи викидає у навколишнє середовище тепле повітря з квартири. Фреон R410A, що використовується у звичайних кондиціонерах, виготовлений на основі вуглецю гідрофлюрокарбона. Його викиди, потрапляючи в атмосферу, сприяють збільшенню парникового ефекту і, отже, підпадають під дію Кіотського протоколу 1999 р Кіотський протокол — це міжнародна домовленість щодо запобігання глобальному потеплінню. Вона передбачає ряд заходів щодо скорочення викиду в атмосферу парникових газів.

Звичайно, викиди кондиціонерів — мізер у порівнянні з викидами парникових газів, які потрапляють в атмосферу в результаті роботи великих підприємств. Однак через свою структуру (зокрема, вміст фтору) вони мають здатність утримувати набагато більше тепла в атмосфері, ніж вуглекислий газ.


У 2014 році на підставі протоколу Європарламент прийняв Регламент по фторовмісним парниковим газам. Регламент передбачає поступове скорочення кількості кондиціонерів на R410A до 2030 року, тому що представники 200 країн світу домовилися скоротити атмосферні викиди гідрофторвуглеців. Тобто вже менш ніж через 10 років ми попрощаємося з клімат-технікою, яка зараз працює в наших будинках і на виробництвах. Зараз оптимальною заміною застарілого холодоагенту вважається R32.

Що таке фреон R32

Екологічний та енергозберігаючий вуглеводень відрізняється:

  1. Мінімальним рівнем впливу на навколишнє середовище, який ще називається ПГП (потенціал глобального потепління). Це тпоказатель у екофреона на 67% менший, ніж у фреону R410, що вважається поки що рекордним показником з урахуванням економічності.
  2. Низькою щільністю. Ця характеристика у «нового» фреону на 30% менший, ніж у «старого», що дає можливість використовувати майже на третину менше холодоагенту при збереженні рівня продуктивності.
  3. Низькою в'язкістю. Показник допомагає зменшити втрати тиску у контурі кондиціонера, що дає можливість наростити енергоефективність на 5%.
  4. Однокомпонентна структура. Речовина не змінює структуру та пропорції. Така особливість спрощує використання R32 — систему можна дозаправити без повного видалення холодоагенту. Це здешевлює роботи з обслуговування спліт-систем.
  5. Низька горючість. R32 не токсичний та практично не займається, вважається найбільш незаймистим холодоагентом. На даний момент це найбезпечніший для людини варіант. Він потенційно здатний спалахнути тільки при нагріванні +648ºC і кількості фреону в повітрі в кількості 14-29%.

«Еко-френдлі» холодоагент недорого коштує, тому нові сплити будуть настільки ж доступними, як і сучасні.

Проблеми переходу на фреон R32

Чому ж все-таки процес переходу на новий холодоагент такий тривалий? Чи не пов'язано це з необхідністю повністю переобладнати виробництво та перебудувати систему підключення? Як наслідок — чи не стануть нові кондиціонери «золотими»?

Конструкція холодильного контуру пристроїв, що працюють на R32, практично не змінилася. Трохи відрізняються в сторону компактності розміри блоку потужністю від 5 кВт, а також змінилися деякі комплектуючі. Пристрої більш низької потужності залишаються практично незмінними.

Устаткування, що працює на новому кондиціонері, включає мідні труби. Вони мають більшість характеристик, що збігаються з трубами нинішніх пристроїв. У них може бути всього лише трохи менший діаметр. А ось товщина стінки, інструменти та масла ті ж, що використовуються сьогодні. Максимум доведеться купити спеціальний манометрический колектор, перехідник на сервіс-порт і балон. Аа ось ваги, трубкозгиб, динамометричний ключ, заправний шланг та інші заправні інструменти залишаються колишніми.

Щоб правильно встановити кондиціонер, який працює на «новому» фреоні, не потрібно спеціально перекваліфікуватися. Працівникам доведеться тільки вивчити рекомендації виробника та сервісні мануали. Для ефективної й безпечної роботи обладнання на R32 потрібен лише грамотний монтаж з дотриманням рекомендацій і правил безпеки.

На даний момент кліматичне обладнання на R32 трохи дорожче, ніж звичні кондиціонери на R410. При цьому новий холодоагент економічніший, тому різниці ви практично не відчуєте. Про тривалість служби такого обладнання поки рано говорити — досвід його використання ще не накопичився. Однак немає жодних підстав вважати, що нова техніка буде менш надійною.

Це цікаво

Багато розробники намагаються шукати нові технології та нові холодоагенти, не зміст гідрофторвуглеців. Вже існує кілька цікавих ідей, які поки що неможливо втілити в життя з різних причин.

Найперспективніша з них — на основі солі та води, що циркулюють у нержавіючих трубах. Повністю екологічний холодоагент з підсоленої води цілком дієвий. Ідея належить американському вченому українського походження Валерію Майсоценко.

 

Нові надходження