Як не застудитися під кондиціонером?

  • 28 июня 2021 09:11:12
  • Отзывов: 0
  • Просмотров: 968
  • 0

Кондиціонер видуває холодне повітря. Він може принести бажану прохолоду й полегшення після вуличної спеки. Але якщо користуватися технікою неправильно, можна легко захворіти, сидячи під кондиціонером. Щоб не відмовлятися від комфортного мікроклімату та зберігати здоров'я, дізнайтеся, як не застудитися під кондиціонером.

Як можна застудитися під кондиціонером

Наше тіло добре адаптується до різних погодних умов, але на це потрібен час. Входячи зі спеки у прохолодне приміщення, можна захворіти від впливу різкого перепаду температур. Якщо організм швидко перебудувався на прохолоду в приміщенні, його підстерігають нові небезпеки:

  1. Тривале перебування в холодній атмосфері, коли кондиціонер працює на підтримання температури нижче +20 градусів.
  2. Різке охолодження, коли людина сидить або стоїть просто у напрямку струменя охолодженого повітря.
  3. Занадто сухе повітря, через що пересихають слизові оболонки в носоглотці.

Ці фактори підривають роботу імунної системи, й вірусні інфекції різко атакують ослаблений організм, а холод може викликати запалення м'язів шиї та плечового пояса. Особливо небезпечне неправильне поводження з кондиціонером для літніх, ослаблених і худих людей.

Також важливо вчасно міняти або мити фільтри кондиціонерів, щоб вони могли фільтрувати алергени, бактерії та віруси.

Як користуватися кондиціонером, щоб не захворіти

Сучасна кліматична техніка досить «розумна» — її можна налаштувати на комфортний режим охолодження, що не буде загрозою для здоров'я. При роботі кондиціонера важливо:

  • провітрювати кімнату;
  • розташовуватися в безпечному місці;
  • контролювати вологість повітря;
  • дотримуватися температурного режиму.

Провітрювання кімнати

У непровітрюваній кімнаті може зібратися «критична маса» хвороботворних бактерій або вірусів. Для зменшення ризику провітрювати кімнату потрібно кожні 2 години. Провітрювання допомагає позбутися відчуття задухи та збільшує концентрацію кисню в повітрі. При провітрюванні важливо уникати протягів і не сидіти під потоками свіжого повітря.

Щоб не відкривати вікно, можна придбати кондиціонер з функцією підмішування свіжого повітря. Він самостійно забирає певну кількість повітря зовні, тому про щоденне провітрювання можна не турбуватися. Такий варіант особливо корисний, якщо в квартирі є домашні тварини або маленькі діти, які можуть випадково випасти з вікна.

Безпечне розташування

Тривалий інтенсивний обдув — часте джерело запалень і застуд. Тому кондиціонер не повинен випускати повітря на людину. Розміщувати пристрій потрібно так, щоб він не обдував місця, де користувач проводить багато часу.

Бажано, щоб кондиціонер не розташовувався навпроти:

  • крісел, стільців;
  • дитячих ігрових зон;
  • ліжок, диванів, кухонних куточків;
  • робочих, обідніх і комп'ютерних столів.

У деяких приміщеннях не можна встановити кондиціонер повністю безпечно. В цьому випадку слід вибирати інверторну модель, що постійно підтримуватиме одну й ту ж температуру. Інверторні кондиціонери надовго не відключаються, а потім не видають різкі холодні струмені повітря.

Також у більшості хороших кондиціонерів є функція регулювання шторок, що допомагають перенаправляти повітряний потік. Вони можуть направити холодне повітря до стелі, де воно змішається з гарячим і рівномірно розсіється по приміщенню. 

Контроль вологості повітря

Стандартний кондиціонер завжди зменшуватиме вологість повітря. Щоб слизові оболонки не пересихали та не втрачали захисних функцій, вологість повітря потрібно підтримувати на рівні 40-60%. Для цього можна використовувати різні типи зволожувачів, зокрема, випарники. Щоб не купувати зайву техніку, можна підібрати кондиціонер з вбудованою функцією зволоження повітря.


Температурний режим

Найчастіша причина переохолодження під кондиціонером — його робота на мінімальній температурі. На 17-18 градусах кондиціонер створює холодний струмінь повітря, що особливо небезпечний:

  • відразу після прийому душу або ванни;
  • при поверненні в кімнату зі спекотної вулиці;
  • після інтенсивних фізичних навантажень і тренувань.

Температура в кімнаті повинна бути максимум на 7 градусів нижчою, ніж вулична. В ідеалі вона повинна складати від 24 до 26 градусів, але при сильній вуличній спеці доведеться збільшити цей показник. Навіть якщо на вулиці +40 і вище, дотримуйтеся цього правила. У такій ситуації спочатку дайте організму адаптуватися до +33 градусів, і тільки потім встановіть на приладі +26. Щоб не застудитися після водних процедур і тренувань, заздалегідь вимикайте кондиціонер в кімнаті.

Дотримуючись простих правил, можна користуватися кондиціонером комфортно та безпечно. Найкраще заздалегідь провести невелике дослідження, щоб відразу купити підходящий кондиціонер, а не міняти його чи не докуповувати додаткову техніку.

СКВ допоможе вибрати оптимальний кондиціонер для вашого приміщення — з урахуванням типових температур, розмірів і конфігурацій кімнат, необхідності віддаленого управління та додаткових опцій. В наявності брендові кондиціонери всіх класів за приємними цінами, надаються послуги установки, гарантійного та післягарантійного обслуговування техніки.

Вибирайте відповідні кондиціонери та користуйтеся ними правильно — будьте здорові!

 

Нові надходження