Кондиціонери з функцією очищення та зволоження повітря

  • 02 июня 2021 12:34:00
  • Отзывов: 0
  • Просмотров: 928
  • 0

Перші кондиціонери могли тільки охолоджувати повітря. Поступово їхній функціонал розширювався, і деякі сучасні моделі цілком можуть замінити окремі очисники та зволожувачі повітря. У чому особливості таких кондиціонерів, і чи варто купувати «три в одному»?

Навіщо потрібні функції зволоження й очищення в кондиціонерах

Пил, бруд та алергени в повітрі утруднюють дихання, поступово забивають ніс і осідають у легенях. Бактерії та віруси теж потрапляють в повітряні потоки й прискорюють передачу захворювань від людини до людини. Щоб зробити атмосферу будинку чистою та нешкідливою, для їхнього усунення використовувалися спеціальні прилади — очищувачі повітря. Згодом технології дозволили об'єднати два прилади в один. Всі сучасні кондиціонери очищують повітря, але деякі роблять це краще за інші.

Охолодження повітря призводить до втрати вологості, тому базові кондиціонери забезпечують осушення повітря «за замовчуванням». Іноді вологість будинку дійсно підвищена, і зволожувати повітря не потрібно. Але занадто сухе повітря викликає пересихання слизових оболонок і підвищене потовиділення. Щоб компенсувати сухість повітря й уникати її неприємних наслідків, деякі кондиціонери тепер оснащуються функцією зволоження.

Як кондиціонери очищують повітря

Основна функція кондиціонерів — відведення тепла й вологості з приміщення. Вони забирають гаряче повітря з кімнати й проганяють через теплообмінник, від якого повітряний потік охолоджується. Щоб пил, шерсть та інша суспензія в повітрі не пошкодила складний пристрій, у кондиціонери практично відразу почали встановлювати фільтри — через них проходить весь усмоктуване повітря.

Поступово виробники вирішили, що кондиціонери можна об'єднати з очисниками повітря. Для цього вони розробили кілька нових категорій фільтрів. Деякі з них затримують навіть бактерії та грибки, очищуючи повітря в кімнаті на сто відсотків.

Фільтри для кондиціонерів поділяються на:

  1. Базові (грубої очистки) — фільтрують частинки розміром 2 мкм і більше. Ці фільтри присутні у всіх моделях кондиціонерів — вони захищають техніку від засмічення домашнім пилом, шерстю тварин, тополиним пухом.
  2. Тонкого очищення — фільтрують частки розміром 1 мкм і менше. Вони створені для поліпшення якості життя людини. Захищають від тютюнового диму, алергенів, бактерій, вірусів, грибкових спор, неприємних запахів, пилових кліщів, формальдегідів та інших неприємних компонентів, що можуть знаходитися в домашньому повітрі.

Обидва види фільтрів необхідно обслуговувати. Деякі можна просто промивати під проточною водою або на якийсь час покласти під прямі сонячні промені, деякі доведеться замінювати повністю.


Як кондиціонери зволожують повітря

У кондиціонерах використовують три типи зволожувачів:

  1. Парогенераторні — нагрівають воду, пар від якої підмішується до повітря, що виходить.
  2. З цеолітовою касетою — не вимагають постійного доливання води, самостійно збираючи вологу з повітря, що поступає.
  3. Ультразвукові — «розбивають» воду до найдрібніших крапель, що підмішуються до висхідного повітряного потоку.

Чи варто купувати кондиціонери з тонким очищенням і зволоженням? Алергікам, курцям, власникам домашніх тварин, а також жителям міст і забруднених районів однозначно можна рекомендувати фільтри з тонким очищенням. Функція зволоження робить кондиціонери дорожчими — від неї можна безболісно відмовитися, якщо повітря в квартирі або будинку вимагає постійного осушення. Також кондиціонери без зволоження можна використовувати в кімнатах з великою кількістю електроніки.

 

Нові надходження