Як правильно користуватися кондиціонером

  • 28 апреля 2021 22:03:16
  • Отзывов: 0
  • Просмотров: 1672
  • 0

У спеку кондиціонер стає справжнім порятунком. Але він же здатен сильно засмутити, коли вам прийдуть рахунки за електрику. Є простий спосіб уникнути зайвих витрат! Ось 10 порад, які допоможуть перетворити будинок на прохолодну оазу та залишити витрати в межах норми.

1. Встановлюйте стабільну температуру

Коли дуже жарко й задушливо, хочеться охолодити кімнату якнайскоріше. Але ставити мінімальну температуру на кондиціонері — не найефективніший спосіб досягти бажаної прохолоди.

Замість того щоб «ганяти» пристрій на максимальній потужності, встановіть температуру в межах 18-21°C. Атмосфера в цьому діапазоні залишиться комфортної, а кондиціонер не спалюватиме зайві кіловати.

2. Використовуйте режим вентиляції

Якщо вдома просто тепло, а не жарко, замість охолодження можна використовувати більш економний режим вентиляції. Він дає не таке холодне повітря, як в режимі охолодження, але добре освіжає і витрачає набагато менше енергії.

3. Налаштуйте таймер

Коли нікого немає вдома, залишати кондиціонер включеним безглуздо — прохолодою ніхто не скористається, а витрати істотно зростуть. Набагато зручніше налаштовувати таймер. Він запускатиме пристрій, коли ви вдома. Найкраще налаштувати таймер так, щоб кондиціонер включився перед тим, як ви повернетеся. Пристрій встигне достатньо охолодити кімнату до вашого приходу й не витратить електрику даремно.

4. Охолоджуйте тільки ту кімнату, якою користуєтеся

У порожньому приміщенні кондиціонер працюватиме вхолосту. Коли в кімнаті нікого немає, витратьте трохи часу, щоб вимкнути техніку. Про це легко забути, але краще натренувати таку корисну звичку. Зменшення рахунків буде відмінним подарунком за освоєння нового досвіду.

5. Уникайте автоматичного режиму

Здавалося б, автоматичний режим повинен легко й просто вирішувати всі проблеми й працювати максимально ефективно. Насправді це не так! Працюючи в такому режимі, кондиціонер підтримує в приміщенні стабільну температуру. Це означає, що він:

  • охолоджує гаряче повітря;
  • нагріває повітря, коли температура стає трохи нижче заданої.

Такі «гойдалки» з охолодженням і нагріванням відбуватимуться постійно, й техніка споживатиме електрику в досить великому об’ємі. Краще просто встановіть температуру в межах від 18 до 21°C в ручному режимі.

6. Використовуйте режим осушення

Дихати гарячим вологим повітрям майже неможливо. Але замість того, щоб просто його охолоджувати, краще скористатися функцією осушення — вона є в багатьох кондиціонерах. Осушення саме собою охолоджує повітря, а також досить швидко позбавляє відчуття задухи.

7. Закривайте двері

У будинку завжди відбувається рух повітря. Його переносять люди з кімнати в кімнату, переганяє вбудована вентиляція. Щоб не впускати гаряче повітря та не додавати кондиціонеру роботи, просто закривайте двері в сусідні кімнати.

8. Міняйте фільтри

У кондиціонерах є фільтри, які час від часу потрібно чистити або міняти. В ідеалі виробники радять чистити фільтри раз на 2 тижні або хоча б раз на місяць. Їх можна пропилососити або промити водою (завжди читайте інструкцію) та легко поставити на місце. Після чистки пристрій працюватиме ефективніше.

9. Вибирайте енергоефективні моделі

Енергоефективність — це раціональне використання енергії. Якщо кондиціонер енергоефективний, то він добре охолоджуватиме кімнату, споживаючи мінімум електрики. Ціна на такі моделі може здатися високою. Але в перспективі їх купувати вигідніше, ніж неефективні кондиціонери, які щомісяця «проїдатимуть» багато кіловат.

10. Вибирайте точно під розмір приміщення

На всіх кондиціонерах вказується, який об’єм повітря вони можуть ефективно охолоджувати. Якщо в маленьку кімнату поставити потужний кондиціонер, нічого страшного не буде. Але малопотужний кондиціонер не справлятиметься з великим приміщенням. Він працюватиме завжди, споживаючи енергію постійно. Можливо, до цього додасться значний шум — для охолодження великих площ техніка працюватиме на максимальній потужності.


Додаткові поради та лайфхаки

Кліматична техніка може бути зручною, економною та корисною для здоров'я. Вона приносить полегшення в спеку й задуху, допомагає подбати про батьків, дітей і домашніх улюбленців, коли вас немає поруч. З хорошим кондиціонером не потрібно відкривати вікна і впускати в приміщення комах, і при будь-якій погоді можна спокійно спати в приємній атмосфері. Ці бонуси стануть реальними, якщо:

  • кондиціонер обраний правильно;
  • техніка регулярно обслуговується;
  • установка проведена з дотриманням всіх норм;
  • пристрій використовується за рекомендаціями виробника.

Виробник сам підказує, як продовжити службу пристрою та підвищити його ефективність. Він вказує, при якій температурі можна використовувати техніку. Тому перед покупкою пристрою потрібно вивчити погодну карту в регіоні й вирішити, чи хочете ви використовувати кондиціонер у зимовий час. Особливо важливо дізнатися, яка максимальна температура доступна для кондиціонера, інакше в найспекотнішу пору року він швидко зноситься або не зможе нормально працювати.

Кондиціонер можна зробити ефективним та економним, якщо користуватися корисними порадами. Але набагато важливіше грамотно підібрати техніку з самого початку. Щоб дізнатися, яка модель найбільше підходить для ваших умов, проконсультуйтеся у фахівців СКВ. Ми підберемо оптимальні за ціною та потужністю варіанти, а також забезпечимо якісний монтаж та обслуговування.

 

Нові надходження