Як найкраще користуватися спліт-системою у зимовий період

  • 25 ноября 2021 17:48:00
  • Отзывов: 0
  • Просмотров: 892
  • 0

Спліт-системи - найпопулярніші системи кондиціонування у квартирах та офісах. Вони легкі в управлінні й відмінно справляються з різкими змінами температури — як потеплінням, так і похолоданням. Здавалося б, досить трохи відрегулювати термостат до комфортної температури. Але насправді все трохи складніше.

Як підготувати кондиціонер до зими

Перед будь-якою підготовкою потрібно з'ясувати, на який температурний режим розрахований встановлений пристрій. Для цього в описі моделі потрібно подивитися температурний діапазон роботи на обігрів (тепло), а саме — на його мінімальне значення. Воно може бути, наприклад, -2, -7 або -15 градусів.

Увага! Якщо температура «за бортом» нижча від зазначеного діапазону, кондиціонер краще не включати — він швидко стане непридатним. Є безліч якісних акуратних та економних обігрівачів, що замінять спліт-систему у сильні холоди.

Якщо температурний режим дотриманий, потрібно мінімізувати наслідки інтенсивного використання техніки у літній період. Також є декілька хитрощів, котрі допоможуть обігрівати приміщення більш економно й ефективно.

Підтримуйте фільтри в чистоті

Підтримка чистоти фільтрів — одна з найважливіших задач при використанні кондиціонера взимку. Це не тільки забезпечить ефективне опалення будинку, але й допоможе почуватися краще.

Пропускаючи через себе повітря, фільтри очищають його від пилу та більш дрібних частинок. Наскільки якісною буде фільтрація, залежить від моделі кондиціонера — деяке обладнання здатне вловлювати найменшу суспензію, прибирати запахи та навіть іонізувати повітря. Найбільше таке очищення допомагає людям з астмою й алергією, хоча користувачі без проблем з диханням теж відчувають, що дихати стає легше.

Щоб підтримувати позитивний ефект, фільтри потрібно періодично очищати. Як часто це потрібно робити, залежить від загальної забрудненості повітря. Зазвичай виробник вказує, як часто потрібно мити або міняти фільтри в кожній конкретній моделі кондиціонера.

Якщо не підтримувати фільтри чистими, замість користі вони можуть завдавати шкоду. Забиті фільтри більше не очищають повітря, з ними набагато швидше зношується техніка. Пил, бактерії, шерсть тварин та інше сміття, що літає в повітрі, збільшують ризик алергічних реакцій. У поєднанні з нагріванням та осушенням повітря таке сміття також може спровокувати, наприклад, пересушування слизових оболонок і шкіри, нежить і кашель, почервоніння та різь в очах.

Крім того, забиті фільтри змушують нагрівальний елемент споживати більше енергії, тому використання кондиціонера стає більш накладним для бюджету. Щоб уникнути зайвих витрат і підтримувати чистоту повітря, очищати фільтри, що миються, рекомендується при зміні сезонів і не рідше 1 разу на 3 місяці.

Зменшуйте витрати електроенергії

Можна «допомогти» кондиціонеру скоротити витрати електроенергії:

  1. Щоб освіжити повітря, відкривайте кватирку кілька разів на день, але ненадовго.
  2. У світлий час доби відкривайте штори, щоб сонячне світло прогріло кімнату.
  3. Закривайте вікна та двері, щоб зменшити площу, яку обігріває кондиціонер.
  4. Розташовуйте «гріючу» техніку (наприклад, телевізор) поблизу від себе, а не на іншому кінці кімнати.

Крім цих хитрощів, є ще один спосіб економно використовувати кондиціонер — не встановлювати занадто високу температуру. Щоб почуватися комфортно взимку і зовсім не відчувати холоду, багато користувачів виставляють термостат на позначку +25 градусів. Насправді оптимальний діапазон обігріву — від +17 до +20. При цьому вдома буде досить тепло, а рахунки за електрику не сильно виростуть. Кожен додатковий градус на термостаті — це приблизно + 10% до споживаної енергії.

Також не потрібно включати кондиціонер на повну потужність, щоб швидко нагріти приміщення. Набагато зручніше й вигідніше запрограмувати техніку на поступовий нагрів, наприклад, перед поверненням додому з роботи. Поступово піднімаючи температуру в кімнаті та підтримуючи її, спліт-система витрачатиме менше електрики.


Проведіть планове обслуговування

Щоб кондиціонер добре грів та очищав повітря, він повинен бути справний та очищений. Щоб виявити проблеми й поломки у конструкції, рекомендується раз на рік замовляти сервісне обслуговування перед сезонними піковими навантаженнями. Наприклад, планової перевірки кондиціонера в квітні або травні цілком достатньо, щоб підготуватися до осінньо-зимового періоду.

Які деталі спліт-системи зазвичай потребують чистки, ремонту або заміни під час планового обслуговування:

  • фільтри, решітки та шторки;
  • внутрішній блок, зокрема, вентилятор, фільтри та випарники;
  • зовнішній блок, включаючи компресор, теплообмінник і інші його елементи.

Крім того, фахівець перевірить, наскільки точно працює термостат, і перевірить холодоагент на витік.

Якщо кондиціонер старий, не зайвим буде подумати про його заміну. Нова техніка економічніша — її придбання може виявитися вигіднішим, ніж ремонт та експлуатація старого кондиціонера.

Фахівці компанії СКВ забезпечують гарантійне та післягарантійне сервісне обслуговування кондиціонерів. Ми допомагаємо готувати техніку до використання у зимовий період, перевіряємо її справність і надійність. За необхідності ми допоможемо підібрати новий кондиціонер в залежності від об'єму приміщення та інших умов експлуатації, а також демонтуємо стару та встановимо нову техніку у найкоротші терміни.

Користуйтеся кондиціонером економно та з задоволенням — СКВ допоможе підготувати техніку до будь-якої пори року.

 

Нові надходження