Вибираємо кондиціонер для приватного будинку

  • 05 января 2021 19:46:44
  • Отзывов: 0
  • Просмотров: 871
  • 0

Приватні будинки розрізняються плануванням, матеріалами, кількістю мешканців і багатьма іншими параметрами. Все це впливає на системи кондиціонування, що потрібно в них встановлювати. Щоб вибрати найкращу кліматичну техніку, завжди потрібно робити попередній аналіз будівлі й розраховувати потужність систем охолодження та вентиляції. Як же це зробити?

Кондиціонер або вентиляція?

Системи кондиціонування повітря можна розділити на дві великі групи — кондиціонери та вентиляцію. Кондиціонери охолоджують (або нагрівають) тільки внутрішнє повітря, хоча деякі моделі можуть підмішувати трохи свіжого повітря зовні. Системи вентиляції «приганяють» очищене повітря зовні.

В обох випадках системи кондиціонування можуть:

  • створювати циркуляцію повітря в приміщенні;
  • охолоджувати або нагрівати повітря до заданої температури;
  • очищати повітря (від пилу, диму, сторонніх запахів, алергенів).

Перше, що потрібно вибрати, — це тип системи. Якщо підмішування свіжого повітря не потрібно, можна зосередитися на звичайній системі кондиціонування. Якщо свіжого повітря потрібно більше, то — на системі вентиляції.

Система примусової вентиляції потрібна, якщо:

  1. Повітря зовні брудне. Відкриваючи вікна на провітрювання, можна запустити в будинок пил, бруд, сажу, неприємні запахи, пилок та інші алергени, комах.
  2. Повітря на всіх не вистачає. Є норми, за якими на одну людину має надходити не менше 30 кубометрів свіжого повітря на годину. Якщо людей занадто багато, доведеться часто відкривати вікна на провітрювання.
  3. Повітря погано надходить або відводиться по природної вентиляції. Природна вентиляція — це робота вентиляційних шахт, провітрювання через вікна та балкони, надходження свіжого повітря через щілини в конструкції.

Система кондиціювання потрібна, якщо в кімнату не потрібен великий приплив свіжого повітря, але його потрібно очищати і підтримувати в певному температурному режимі.

Види кондиціонерів для приватних будинків

Кондиціонери — пристрої, що складаються з одного або декількох блоків. У цих блоках розташовується теплообмінна схема, через яку повітря нагрівається або охолоджується, а також вентилятори для створення повітряних потоків.

Один блок

Одноблокові кондиціонери поділяються на:

  1. Моноблоки — тонкі прямокутні кондиціонери з двома вивідними повітроводами.
  2. Переносні кондиціонери — підлогові блоки, від яких в кватирку виводиться гофрований «рукав».
  3. Віконні кондиціонери — невеликі блоки, який встановлюються в кватирку або спеціальну раму, вставлену в вікно.

Системи з двох блоків називаються спліт-системами. Один з блоків такої системи зовнішній (з компресором), другий — внутрішній. У «вуличному» блоці відбувається охолодження холодоагенту, який по трубці потрапляє у внутрішній блок і охолоджує кімнатне повітря.

Два та більше блоків

Якщо блоків більше двох, така система називається мульти-спліт. Зазвичай зовнішній блок в такій системі один, а внутрішніх — кілька.

Внутрішні блоки для спліт та мульті-спліт систем кондиціонування бувають побутові, напівпромислові та промислові. Всі три типи можуть використовуватися в приватних будинках.

Побутові кондиціонери — найпопулярніше рішення для невеликих і середніх приміщень. Зазвичай вони обслуговують кімнати від 20 до 45 квадратних метрів, але є й більш потужні моделі такого типу. Важливо, щоб потужність кондиціонера відповідала розмірам приміщення, інакше техніка працюватиме «на знос», споживатиме багато електроенергії та швидше вийде з ладу.

Напівпромислові кондиціонери потужніші за побутові, відрізняються від них за розмірами та способом монтажу. Вони поділяються на:

  • касетні;
  • колонні;
  • канальні;
  • універсальні.

Касетні кондиціонери досить великі й монтуються у стелю. У приватних будинках їх зазвичай встановлюють в стелі верхнього поверху, залишаючи на поверхні тільки декоративну панель введення-виведення повітря. Повітряні потоки розходяться відразу в чотирьох напрямках, а для відводу вологи є вбудований дренаж.

Колонні кондиціонери використовують, якщо не можна розмістити блоки на стелі або на стінах. Вони гарні для приміщень з високими стелями або великою площею засклення.

Канальні кондиціонери випускаються під різну протяжність повітроводів. Їх можна змонтувати приховано, так що в приміщенні буде видно тільки решітки повітроводів. З кондиціонерів саме вони найкраще передають повітря на великі відстані.

Універсальні кондиціонери можна монтувати і на стіну, і на стелю (тому вони ще називаються підлогово-стельові). Вони поширюють повітря в одному напрямку, який можна регулювати.

Компресор

Крім типу блоків, важливо враховувати тип компресора. Їх буває два:

  • лінійний;
  • інверторний.

Лінійні кондиціонери запускаються, коли температура в приміщенні починає відрізнятися від встановленої на 1-2 градуси. Коли повітря досить зігріється або охолоне, кондиціонер вимкнеться. Перевага таких моделей у відносно низькій ціні. Недоліки — в підвищеному енергоспоживанні, меншому терміні служби та створенні сильного повітряного потоку, який не завжди приємно відчувати.

Інверторні кондиціонери кращі за лінійниі у всьому, крім ціни. Вони працюють в «плавному» режимі, тобто підтримують задану температуру постійно. Вони не видають різку струмінь гарячого або холодного повітря — він буває тільки трохи теплим або прохолодним. Такі пристрої відносяться до класу енергоспоживання «A» та вище, працюють тихіше та служать довше.

Зазвичай для приватного будинку збирають комбіновану мульти-спліт систему. Вона дозволяє підтримувати свій мікроклімат в кожній кімнаті. Примусову вентиляцію зазвичай використовують на кухнях, в санвузлах та інших приміщеннях, звідки потрібно виводити повітря з конденсатом, різкими запахами та іншими домішками.

Щоб розрахувати і підібрати підходящу систему кондиціонування для приватного будинку, звертайтеся до «СКВ». Компанія надає гарантійне та післягарантійне обслуговування всієї техніки та продає її за приємними партнерськими цінами!

 

Нові надходження