Переносні кондиціонери - це зручно

  • 20 августа 2019 18:50:38
  • Просмотров: 1341

Як бути, якщо у вас в будинку або квартирі немає можливості встановити спліт-систему? Страждати від спеки - не вихід! Купуйте мобільний кондиціонер - простий практичний пристрій, справжню паличку-виручалочку для таких випадків.

Що таке мобільний кондиціонер

Мобільний, або переносний, кондиціонери - пристрій для охолодження, що складається з корпусу, встановленого на прогумованих коліщатках. Випускаються у вигляді моноблоків і мобільних спліт-систем. Він не виноситься назовні - охолоджує повітря усередині приміщення, де і знаходиться.

У сучасному переносному кондиціонері налічується до 4 режимів:

  • вентиляція;
  • осушення;
  • охолодження;
  • обігрів (рідше).

За ефективністю, кількістю режимів і функціоналом такі кондиціонери не можуть змагатися з традиційними сплітами. Однак якщо іншого виходу немає, такий охолоджуючий прилад стане справжнім порятунком від спеки.

Моноблок на колесах: все в одному

Цей тип кондиціонера складається з одного корпусу, в якому містяться всі функціональні частини, в тому числі компресор. Для виведення нагрітого повітря використовується гнучкий гофрошланг, який можна вивести на вулицю або в сусіднє приміщення через вікно або двері. Довжина повітровода не перевищує 2 метрів - пристрій доведеться розташовувати біля місця виведення.

Плюси моноблока на коліщатках:

  • невисока вартість установки і потужність;
  • немає необхідності в монтажі, немає зовнішнього блоку на фасаді;
  • відсутність стаціонарних фреонових і/або дренажних комунікацій;
  • мобільність (можна переміщати в будь-яке місце в межах приміщення);
  • можливість встановити в приміщенні після ремонту без шкоди для вікон і стін.

З недоліків можна вказати досить високий рівень шуму (близько 50 Дб) і можливий нагрів повітровода до +60°C. Якщо модель пристрою стара, можливо, доведеться стежити за ємністю для конденсату, час від часу виливаючи рідину. У новіших моделях такої проблеми не буде - конденсат виводиться у вигляді пари через повітропровід.


Спліт на колесах: два блоки плюс магістраль

Спліт-система мобільного типу складається з внутрішнього (розташовується в охолоджуваному приміщенні) і зовнішнього (розташовується в іншому приміщенні) блоків, як і класичний спліт. У кожного з блоків по одному повітрозабору і одному виходу. Від класичного кондиціонера система відрізняється можливістю пересування (гнучкою трасою прокачування фреону), наявністю повітровідводного гофрошлангу і лотка для конденсату. Ці поняття важливо знати, щоб розуміти як правильно доглядати за кондиціонером.

Дренаж в переносних моноблоках відводиться:

  • у вбудований піддон (потрібно виливати час від часу);
  • через гофрошланг і розпорошується на вулицю;
  • через трубку в піддон (теж потрібно спорожняти).

Якщо ємність заповнилася, моноблок автоматично вимикається.

Переваги мобільного спліта:

  • невисока потужність;
  • мобільність, відсутність необхідності в монтажі;
  • більш висока ефективність, порівняно з моноблоком;
  • вихід тепла через зовнішній блок по холодагентній магістралі;
  • невисокий рівень шуму завдяки наявності зовнішнього блоку.

Мінуси у системи дві - необхідність спорожняти ємність для конденсату і невелика довжина фреон-магістралі (блоки не можна розташувати далеко один від одного).

Коли мобільні кондиціонери - найкращий вихід

Переносні спліти і моноблоки знадобляться, якщо ви знімаєте квартиру без кондиціонера, особливо якщо її вікна виходять на південну сторону. Власники житла навряд чи дозволять вам поставити кондиціонер в рахунок квартплати, а витрачати додаткові кошти на поліпшення чужих житлових умов немає сенсу. Мобільні охолоджувачі повітря – ідеальний варіант, ви можете забрати їх з собою при переїзді.

Хороший цей варіант і для орендованого офісу/магазину, а також заміського будинку або дачі, які ви нечасто відвідуєте.

В Європі, де багато історичних будівель, на фасаді яких заборонено встановлювати стаціонарні сплити, мобільні модифікації дуже популярні. Для України це не є настільки актуальним, але в будь-якому випадку використання мобільного кондиціонера дозволяє уникнути збору документів для узгодження.

Мобільні кондиціонери в принципі можуть похвалитися рядом переваг перед немобільними. Головне і безумовна перевага - простота встановлення. Такою моделлю можна користуватися відразу після покупки. Просто встановіть її на рівній поверхні, відкритої з 4 сторін, на відстані мінімум 30 см від стін. Гофрований шланг одним кінцем змонтуйте з повітропропускним отвором блоку, другий - з адаптером, що виводять на вулицю або в інше приміщення. Ось і все - не треба ні дозволу, ані професійної бригади. Крім того, такий прилад легко демонтувати і перенести в іншу кімнату, взяти на пару днів на дачу, у відпустку або перевезти в інше житло.

Більшість мобільних кондиціонерів обійдуться дешевше за стандартні спліт-системи - як мінімум тому, що немає необхідності в дозволі та запрошенні монтажної бригади. Професійна установка класичного приладу для зміни температури повітря коштує не набагато менше, ніж сам прилад.

Підлогові переносні кондиціонери гріють і охолоджують повітря незалежно від того, яка температура на вулиці. Класичні спліти не можна включити, якщо за вікном низька температура (від -5°С і більше), інакше зовнішній блок обморозиться і зламається. Як бачите, кондиціонер на колесах може стати відмінним виходом в ситуації, коли звичайна модель не підходить.

 

Нові надходження