Як правильно розрахувати потужність кондиціонера

  • 29 марта 2019 12:03:06
  • Просмотров: 3659

Вибираючи кондиціонер, важливо не помилитися з показниками потужності охолодження. Якщо сили пристрою виявиться забагато, то в вашому приміщенні буде по-африканському спекотно. Чи можна самостійно визначити, яка потужність кондиціонера потрібно в кожному конкретному випадку?

Як визначити «правильну» потужність

Головне завдання, з яким зобов'язаний справлятися кондиціонер. - охолоджувати внутрішні приміщення. Тому, вибираючи такий пристрій, орієнтуйтеся не на потужність споживання, а на потужність охолодження (холодопродуктивність). Також існує вид кондиціонерів, які працюють також на обігрів, почитати про Інверторні кондиціонери та їхні переваги можна у нашому блозі.

  • Потужність споживання (електрична потужність) - обсяг енергії, яку прилад споживає з вашої електромережі. Вона виражається у кВт/ч і оплачується за рахунками комунальної організації. Цей параметр вказує, скільки електроенергії витрачає кондиціонер, безперервно працюючи протягом години. Однак кондиціонер нечасто працює так довго - як тільки температура в приміщенні досягає зазначеної вами позначки, пристрій вимикається.
  • Потужність охолодження - показник охолоджуючої сили кондиціонера. Чим вона вища, тим швидше прилад охолодить кімнату до потрібного рівня. Він виражається в одиницях BTU, одна BTU дорівнює 0.3 Вт. Стандартні побутові кондиціонери, помічені маркуванням «BTU 5» або «BTU 7», споживають від 1.5 до 2.1 кВт на годину. Чим вищий цей показник, тим більше енергії візьме з мережі ваш кондиціонер і тим швидше охолодить приміщення (або охолодить більш просторе приміщення).

Працюючи за принципом холодильника, кондиціонер використовує речовину-хладоносій, яка «відбирає» тепло у повітря в кімнаті і віддає його через зовнішній теплообмінний блок на вулицю. 

Співвідношення потужності енергоспоживання і холодопродуктивності називають енергоефективністю кондиціонуючого пристрою і позначають абревіатурою EER (Energy Efficiency Ratio). Більшість побутових кондиціонерів має значення EER в діапазоні від 2.5 до 4.

Охолодження і енергоспоживання кондиціонера багато в чому залежать від умов, в яких працює пристрій. Два основні чинники, що впливають на продуктивність кондиціонера, - температура навколишнього середовища і рівень нагріву (надходження тепла) в кімнаті, де знаходиться пристрій.

Як розрахувати охолоджуючу потужність кондиціонера

Щоб правильно розрахувати потужність охолодження майбутнього кондиціонера, визначте кількість тепла, що сумарно надходить до приміщення. Для обчислення необхідно визначити ряд параметрів:

  • площа і висота кімнати;
  • кількість сонячного світла;
  • кількість людей, що постійно знаходяться в кімнаті;
  • кількість і потужність знаходяться в приміщенні освітлювальних, обігрівальних, офісних і побутових приладів.

Потужність можна розрахувати за формулою Qобщ = Q1 + Q2 + Q3. У цій формулі:

  1. Q1 - надходження тепла від підлоги, стелі і стін. Обчислюється множенням площі кімнати (S) на висоту стель (h) і коефіцієнт (k), а потім ділення отриманого числа на 1000. Коефіцієнт Q1 для помірно освітленої кімнати дорівнює 30 Вт, для середньоосвітленої - 35 Вт і для яскраво освітленої - 40 Вт.
  2. Q2 - коефіцієнт тепла, яке виділяється людиною. Він залежить від того, якого роду заняття проводяться в приміщенні. Наприклад, Q2 при нерухомості дорівнює 0.1 кВт, при легкій сидячій роботі або русі 0.13 кВт, при середньому фізичному навантаженні 0.2 кВт, при важкій фізичній - 0.44 кВт.
  3. Q3 визначається складанням теплових показників роботи кожного приладу, який працює в приміщенні. Від стаціонарного комп'ютера надходить 0,3 кВт тепла, телевізор гріє кімнату на 0,2 кВт, решта приладів виділяють 30% своєї максимальної потужності споживання.

Підсумкова потужність кондиціонера повинна знаходитися в нормативно встановленому Qrange-діапазоні (між -5% - +15% потужності Q, отриманої при розрахунках).

Такий розрахунок називається типовим і дозволяє визначити, який кондиціонуючий пристрій вибрати для квартири, невеликому (до 70 м²) офісі, приватному котеджі.

Розширені можливості пошуку для вираховування потужності

Типовий спосіб розрахунку дає лише приблизну оцінку, оскільки не враховує ряд параметрів. Вони, навіть не будучи визначальними, здатні серйозно вплинути на вибір охолоджувального пристрою:

  1. Приплив повітря при провітрюванні. Типова методика передбачає, що кондиціонер охолоджує повітря в кімнаті, де закриті всі вікна. Деякі користувачі залишають кондиціонер включеним при короткочасно відкритому вікні і закритих дверях. Нормальну роботу приладу в таких умовах неможливо гарантувати. Але якщо ви вирішите робити так, на свій страх і ризик, потужність Q1 в формулі доведеться наростити на 20-25%, і при цьому на 15% зросте енергоспоживання.
  2. Верхній поверх. Приміщення, розташоване на самому верху будівлі, нагрівається набагато більше, ніж те, що знаходиться на середньому поверсі. На тепло від даху, що нагрівається вдень, доведеться «накинути» від 10 до 20% потужності.
  3. Великий засклений простір. Влітку кондиціонер витрачає близько 50% потужності, щоб компенсувати сонячне тепло. Типовий розрахунок передбачає наявність в кімнаті 1 вікна до 2 м². Щоб розрахувати потрібну потужність при більшій кількості вікон або їхньому великому розмірі, додавайте на кожен м² 50-100 Вт (тіньова сторона), 100-200 Вт (середня освітленість) і 200-300 Вт (сонячна сторона).

Для побутових потреб найчастіше використовуються кондиціонери з маркуванням «дев'ятка» (26 м², 9 BTU, 2.6 кВт), «дюжина» (35 м², 12 BTU, 3.5 кВт) і «дві дюжини» (70 м², 24 BTU, 7 кВт ). Мінімальна потужність 1.5-2 кВт, але такі моделі підійдуть тільки для дуже маленьких кімнат.

 

Нові надходження